Des de 1984

Acta fundacional de la Penya Ciclista Ribera d'Ebre. Any 1984

Fundada el 1984.

La Penya Ciclista Ribera d’Ebre fou fundada el 19 de gener de  1984, per un grup de afeccionats a fi de fomentar un esport que en les darreres dècades, s’ havia deixat en l’oblit, tot i que hi havia molts practicants que sortien i es començava novament a despertar l’interès pel ciclisme, degut principalment a les gestes dels ciclistes espanyols al Tour de França, les quals al poder ser seguides per televisió van revifar l’esperit de petits i grans.

Els fundadors foren un grup d’homes entre els que hi havia algún que ja practicava aquest esport, d’altres fins i tot amb caràcter competitiu com en Manolo València, Francesc Roca organitzava curses de Festa Major des de molt abans o com Baptista Garí que regentava un taller de bicicletes a Móra d’Ebre i que com el seu pare havia estat lligat a l’organització d’aquests esdeveniments.

La presentació oficial de l’entitat fou el 28 de juliol de 1984 i en la que es va presentar al mateix temps la primera edició de la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre.

La primera Junta la varen formar: Francesc Roca Font (President), Francesc Jornet Girones (Vice-president), Baptista Garí Pedrola (Secretari), Antonio Fornós Omedes (Tresorer) i com a vocals; Cándido Rios Aparicio, Eusebi Ayet Rofin, Manuel València Moreno,  José Garcia Monteagudo  i Joan Campos Sastre.

A la foto podeu veure l’acta fundacional.

Presentació de la I Volta Ciclista a la Ribera d'Ebre que es va celebrar el 19 d'agost de 1984

Des de la seva fundació la Penya ha estat presidida per cinc socis, Francesc Roca  i Font en dues ocasions, (19/01/1984-15/12/1984 i 25/01/1986 fins 18/02/1989), Cándido Rios i Aparicio (15/12/1984 a 25/01/1986), Josep María Escoda i Martí (18/2/1989 a 25/01/1997), Ramon Jordà i Serrano (25/1/1997 a 14/01/2010) i Carles Loscos Jardí que presideix l’entitat després de ser elegit el 14 de gener de 2010 i després de complir el termini de quatre any fou novament reelegit el 27 de desembre de 2013.

Es compta amb més 170 socis d’arreu de tota la comarca i de les comarques veïnes i en més de seixanta llicències federatives.

Les activitats més importants que s’han vingut organitzant, han estat la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre i la Pujada Cicloturista a Cardó. La primera, de la que s’en va celebrar la primera edició el 19 d’agost de 1984,  inicialment estava destinada a categoria amateur, però fins la seva desaparació l’any 2002 va fer-se en categoría júnior, havent organitzat diversos Campionats de Catalunya tant de fons en carretera, com de contra-rellotge individual i per equips. Durant les edicions disputades es va poder veure a corredors que posteriorment han estat al camp professional, com ara Melcior Mauri, guanyador de la tercera edició (1986) a Benissanet, o d’altres com ara Fernando Escartín, Angel Edo, Carlos Torrent, Juan Antonio Flecha, Joaquín Rodríguez i Xavier Florencio i Edu Prades. De la primera edició en podeu veure el video accesible en aquest apartat.

La Pujada Cicloturista Cardó de la que s’en va celebrar la primera edició el 4 de novembre de 1984,  també s’ha portat a terme al llarg de tots aquests anys, prova que alhora ha servit com acte de cloenda de la temporada ciclista.

També i fins l’any 2010 es va organitzar la Marxa Cicloturista “Rutes Riberenques”, la qual aplegava una bona colla de ciclistes disposats a passar un matí fent un tomb per la nostra comarca i de compartint una afecció comú. En diverses vegades va formar part de les proves de la Xallenge Catalana, de Tarragona i fins i tot del  Circuit d’Espanya de ciclorutes de mig fons o la Copa d’Espanya, organitzades per la Real Federación Española de Ciclismo.

Fins 2013 també es va organitzar la Marxa de BTT de l’Ebre “Camí de Sirga. Se’n van celebrar vuit edicions i la prova estava inclosa dins del calendari de la Xallenge Terres de l’Ebre juntament amb la que encara s’organitza a Benissanet pel Amics de la Bicicleta,  amb el suport de la nostra entitat.

Durant la Festa Major de Móra d’Ebre s’organitzen dues activitats que tenen força participació, l’una és una Trobada de BTT de caire local i comarcal que apropa racons del nostre terme a ciclistes que s’inicien en aquest esport. L’altra sol ser força multitudinària, es tracta de Marxa Ciclista Popular que aplega famílies senceres per fer un tomb pels carrers de la població. Destacar que en l’edició de 2008 s’assolí una participació de 361 ciclistes.

També en l’àmbit del cicloturisme, la nostra entitat participa en el major nombre possible d’activitats organitzades per altres entitats, havent estat l’any 1996 guanyadors de la Xallenge Catalana de Cicloturisme i de la Tarragona-Lleida de l’any 1997.

Pel que fa a actes importants que la nostra entitat ha participat en la seva organització cal destacar la Meta Volant que es va disputar durant la Vuelta Ciclista a España de l’edició 2001 i la mes important la sortida de la segona etapa de la Volta Ciclista a Catalunya que va tenir lloc el 17 de juny de 2003, on es van poder veure el millors ciclistes del moment i vàrem poder gaudir el tenir com a lider a un corredor provincial com es en Xavier Florenció de Mont-roig.

El 22 de març de 2010 va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre el fons documental de la nostra entitat entre els anys 1984 a 2009. El fons consta de nombrosos cartells i documentació de proves organitzades per l’entitat, retalls de diaris i documentació de la gestió interna d’aquests darrers 25 anys. La cessió d’aquest fons permetrà que aquesta documentació sigui custodiada i tractada i ara el seu inventari ja pot ser consultat a la xarxa.

Dins dels actes de la Setmana Cultural de Móra d’Ebre de 2010 es va editar un llibre de fotografíes per conmemorar el 25è aniversari de l’entitat. El mateix fou presentat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre on es va portar a terme una exposició de material ciclista, cartells i trofeus obtinguts durant aquest anys. Anteriorment s’havia fet un acte de reconeixement als fundadors de l’entitat, ex-presidents i socis més destacats. Aprofitant l’acte la Federació Catalana de Ciclisme ens va fer lliurament d’una placa conmemorativa.

Pel que fa a la nostra seu social,  l’edifici de la Tomaquera, al març de 2011 es van iniciar les obres i es va col.locar una xarxa metal.lica per protegir-lo de la caiguda de pedres, i quan tot semblava que les obres anirien a bon ritme, es van parar. A hores d’ara encara continuen parades sense una data per que reprenguin novament. L’edifici projectat constava de dues plantes, la superior havia de ser la seu d’un centre d’interpretació de la ruta turística del Camí de Sirga, cedint-nos la planta baixa, segons l’acord que es va arribar amb l’Ajuntament de Móra d’Ebre i que es formalitzà el 21 de març de 2009.

Des de fa temps la nostra entitat col.labora activament amb la Marató de TV3. L’any 2012 es va celebrar un acte a Móra d’Ebre,  des de 2013  fins 2016 s’han portat a terme a Benissanet, amb l’organització per part de l’Ajuntament de Benissanet i la col.laboració dels Amics de la Bicicleta de Benissanet.

La nostra entitat també ha col.laborat amb l’acte solidari,  organitzat per l’Associació Matem lo Bitxo i en el que es recapten fons per la investigació del càncer infantil a l’Hospital de la Vall d’Hebron. També portem fa anys que estem col.laborant amb la Fira del Vi Solidari de El Masroig que també recapta fons per la investigació del càncer infantil.

Gairebé a l’acabament de l’any es celebra la Pujada a Santa Magdalena, una prova social en BTT que finalitza amb una degustació de productes nadalencs i que dona la cloenda a la temporada. Es tracta d’una prova social en línea des del Coll Roig fins el cim on es troba l’Ermita.

Pel que fa a l’apartat de la competició, el ciclista de Móra la Nova Manu Usach, durant varies temporades,  ha estat competint per la Penya i en en les que ha aconseguit diversos Campionats de Catalunya, Sots-Campionats i Campionats d’Espanya, aquests dos darrers formant part de l’equip de Catalunya.

Per altra banda des de fa un anys l’Ajuntament de Móra d’Ebre organitza la Festa de l’Esport Local, un acte en el que es lliuren distincions a diverses entitats i s’escull al millor esportista de Móra d’Ebre.  

El primer any la Penya va rebre el guardó per la seva trajectòria i celebració del seu trentè aniversari, en l’edició del 2015 es va nominar per representar a la nostra entitat a Jordi Porta Allende, Manu Usach Sancho ho fou en l’edició de 2016 per la seva victòria als Campionats d’Espanya,  Francesc Roca (fundador de l’entitat) a la del 2017, edició en la que també es va retre un homenatge a titol pòstum a Baptista Garí Pedrola, fundador i membre de la Junta que ens va deixar al 1996. El guardó fou recollit per la seva filla Laura.

En la darrera edició, la del 2018, el nostre nominat fou Josep València. Josep als seus 83 any encara surt habitualment en bici, des de jove que practica aquest esport i va ser l’impulsor de que els seus fills Manolo i Jesús li seguissin les seves pases, essent també el descobridor de Manu Usach.

Al 2019 el nostre candidat al guardó de la Festa de l’Esport fou Joan Campos Sastre, fundador de l’entitat i que durant anys va col.laborar en l’organització de la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre i en la formació de joves ciclistes.