
Fundada el 1984.
Els precursors.
La Penya Ciclista Ribera d’Ebre fou fundada el 19 de gener de 1984, per un grup de afeccionats a fi de fomentar un esport que en les darreres dècades, s’ havia deixat en l’oblit, tot i que hi havia molts practicants que sortien i es començava però novament a despertar l’interès pel ciclisme.
Segurament aquesta revifalla fou deguda principalment a les gestes dels ciclistes espanyols al Tour de França, les quals al poder ser seguides per televisió van revifar l’esperit de petits i grans.
Els fundadors foren un grup d’homes entre els que hi havia algún que ja practicava aquest esport, d’altres fins i tot amb caràcter competitiu com en Manolo València, Francesc Roca organitzava curses de Festa Major des de molt abans o com Baptista Garí, que regentava un taller de bicicletes a Móra d’Ebre i que com el seu pare havia estat lligat a l’organització d’aquests esdeveniments.
La presentació oficial de l’entitat fou el 28 de juliol de 1984 i en la que es va presentar també al mateix acte la primera edició de la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre.
La primera Junta.
Així doncs la primera Junta la varen formar: Francesc Roca Font (President), Francesc Jornet Girones (Vice-president), Baptista Garí Pedrola (Secretari), Antonio Fornós Omedes (Tresorer) i com a vocals; Cándido Rios Aparicio, Eusebi Ayet Rofin, Manuel València Moreno, José Garcia Monteagudo i Joan Campos Sastre.
A la foto podeu veure l’acta fundacional.

Des de la seva fundació la Penya ha estat presidida per cinc socis, primerament ho fou Francesc Roca i Font en dues ocasions, (19/01/1984-15/12/1984 i 25/01/1986 fins 18/02/1989), Cándido Rios i Aparicio (15/12/1984 a 25/01/1986), Josep María Escoda i Martí (18/2/1989 a 25/01/1997), Ramon Jordà i Serrano (25/1/1997 a 14/01/2010).
Actualment es Carles Loscos Jardí qui presideix l’entitat després de ser elegit el 14 de gener de 2010, ocupant un segon mandat a partir del 27 de desembre de 2013 i després de no poder-se celebrar eleccions com a conseqüència de la Covid19, el 17 de desembre de 2021 fou novament reelegit.
Es compta amb més 190 socis d’arreu de tota la comarca i de les comarques veïnes, mentre que s’expedeixen al voltant de seixanta llicències federatives.
Organitzacions.
Així doncs les activitats més importants que s’han vingut organitzant, han estat la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre i la Pujada Cicloturista a Cardó.
La primera, de la que s’en va celebrar la primera edició el 19 d’agost de 1984, inicialment estava destinada a categoria amateur, però fins la seva desaparació l’any 2002 va fer-se en categoría júnior.
Es van organitzar diversos Campionats de Catalunya tant de fons en carretera, com de contra-rellotge individual i per equips.
Durant les edicions disputades es va poder veure a corredors que posteriorment han estat al camp professional, com ara Melcior Mauri, guanyador de la tercera edició (1986) a Benissanet. També d’altres com ara Fernando Escartín, Angel Edo, Carlos Torrent, Juan Antonio Flecha, Joaquín Rodríguez. Xavier Florencio i Edu Prades.
De la primera edició en podeu veure el video accesible en aquest apartat.
La Pujada a Cardó i la Marxa Rutes Riberenques.
La Pujada Cicloturista Cardó de la que s’en va celebrar la primera edició el 4 de novembre de 1984, prova que alhora serveix com acte de cloenda de la temporada ciclista.

També i fins l’any 2010 es va organitzar la Marxa Cicloturista “Rutes Riberenques”.
En diverses vegades va formar part de les proves de la Xallenge Catalana, de Tarragona i fins i tot del Circuit d’Espanya de ciclorutes de mig fons o la Copa d’Espanya, organitzades per la Real Federación Española de Ciclismo.
Fins 2013 també es va organitzar la Marxa de BTT de l’Ebre “Camí de Sirga. Se’n van celebrar vuit edicions i la prova estava inclosa dins del calendari de la Xallenge Terres de l’Ebre.
Actualment a la comarca i amb la col.laboració de la nostra entitat s’estan portant a terme dues proves de BTT, a La Torre de l’Espanyol s’organitza la Transrabosenca BTT i a Benissanet, el BTT de l’Auberge.
Festa Major de Móra d’Ebre.
Durant la Festa Major de Móra d’Ebre s’organitzen dues activitats que tenen força participació, l’una és una Trobada de BTT de caire local i comarcal. L’ objectiu es conèixer indrets del nostre terme gaudint de la BTT.
L’altra sol ser força multitudinària, es tracta de Marxa Ciclista Popular donat que que aplega famílies senceres per fer un tomb pels carrers de la població. Cal tenir en compte que en l’edició de 2008 s’assolir una participació de 361 ciclistes. A la mateixa es lliuren trofeus a les bicicletes millor guarnides i als ciclistes més grans i més joves.
Altres esdeveniments.
També en l’àmbit del cicloturisme, la nostra entitat participa en el major nombre possible d’activitats organitzades per altres entitats. Havent estat l’any 1996 guanyadors de la Xallenge Catalana de Cicloturisme i de la Tarragona-Lleida de l’any 1997.



Pel que fa a actes importants que la nostra entitat ha participat en la seva organització. Cal destacar la Meta Volant que es va disputar durant la Vuelta Ciclista a España de l’edició 2001 i un sprint especial a la Volta a Catalunya de 2017.
Potser però la mes important la sortida de la segona etapa de la Volta Ciclista a Catalunya que va tenir lloc el 17 de juny de 2003, on es van poder veure el millors ciclistes del moment. Vàrem poder gaudir de tenir com a lider a un corredor provincial, en Xavier Florencio de Mont-roig.
2009, 25è aniversari
El 22 de març de 2010 va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre el fons documental de la nostra entitat entre els anys 1984 a 2009.
El fons consta de nombrosos cartells i documentació de proves organitzades per l’entitat, retalls de diaris, així com documentació de la gestió interna d’aquests darrers 25 anys.
La cessió d’aquest fons permet, per tant, que aquesta documentació sigui custodiada i tractada i ara el seu inventari ja pot ser consultat a la xarxa. L’agost de 2022 es va fer lliurament a l’Arxiu el fons fotogràfic de l’entitat, que compta amb més de 1700 fotografies en paper.
Dins dels actes de la Setmana Cultural de Móra d’Ebre de 2010 es va editar un llibre de fotografíes per conmemorar el 25è aniversari de l’entitat.
El mateix fou presentat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre on es va portar a terme una exposició de material ciclista, cartells i trofeus obtinguts durant aquest anys.
Anteriorment s’havia fet un acte de reconeixement als fundadors de l’entitat, ex-presidents i socis més destacats. Finalment i aprofitant l’acte la Federació Catalana de Ciclisme ens va fer lliurament d’una placa conmemorativa.
La seu social.
Amb l’afany de disposar d’una seu social en primer lloc es va comprar un solar al Passeig de l’Ebre.
L’edifici conegut com “La Tomaquera” fou cedit a l’Ajuntament de Móra d’Ebre, per que també a la seva vegada, el cedís al Govern Espanyol per contruir-hi un Centre d’interpretació del Camí de Sirga.
L’edifici projectat en primer lloc constava de dues plantes, la superior havia de ser el Centre d’interpretació de la ruta turística del Camí de Sirga.
L’ acord, fet el 21 de març de 2009, comportava la cessió de la planta baixa a la nostra entitat per ubicar-hi al seu.
Així al març de 2011 es van iniciar les obres i quan tot semblava que anirien a bon ritme, es van parar.
A hores d’ara malauradament encara continuen parades, sembla que sense una data per que reprenguin novament, encara que s’ha fet diversos contactes amb l’Ajuntament no hi ha cap projecte a la vista.
Una Penya solidària.
Des de fa temps la nostra entitat col.labora activament amb la Marató de TV3. L’any 2012 es va celebrar un acte a Móra d’Ebre.
Des des de 2013 fins 2016 s’han organitzat a Benissanet, a càrrec de l’Ajuntament de Benissanet i la col.laboració dels Amics de la Bicicleta.
A l’edició del 2020 de la Marató i dedicada a la Covid19 es van fer unes mascaretes solidàries per recaptar fons per aquest esdeveniment solidari i en el que també vàrem col.laborar en l’edicio de 2021.
També col.laborem amb l’acte organitzat per l’Associació Matem lo Bitxo i en el que es recapten fons per la investigació del càncer infantil a l’Hospital de la Vall d’Hebron.
En el mateix àmbit, també fa anys que estem col.laborant amb la Fira del Vi Solidari de El Masroig amb una sortida de BTT. Els fons recaptats també són per la investigació del càncer infantil.
Organitzacions actuals.
Cada primer diumenge d’octubre organitzem la Pujada a Cardó, una contra-rellotge individual fins l’antic balneari amb un recorregut de 9 km.
Gairebé a l’acabament de l’any es celebra la Pujada a Santa Magdalena, una prova social en BTT que dona la cloenda a la temporada i des de 2022 compta també amb una prova de descens d’enduro.
Es tracta d’una prova social en línea des del Coll Roig fins el cim on es troba l’Ermita, mentre que la prova d’enduro comença a la mateixa Ermita i acaba a Mas de Santa Magdalena.
Cada diumenge i festiu es fan sortides de BTT, també alternades amb sortides de carretera i els nostres socis participen activament en les organitzacions d’altres entitats.



Reconeixements a socis.
Pel que fa a l’apartat de la competició, el ciclista de Móra la Nova Manu Usach, durant varies temporades, ha estat competint per la Penya.
Durant aquest temps ha aconseguit diversos Campionats de Catalunya i de especial rellevància els Sots-Campionats i Campionats d’Espanya, aquests dos darrers formant part de l’equip de Catalunya.
Festa de l’esport local.
Des de fa un anys l’Ajuntament de Móra d’Ebre organitza la Festa de l’Esport Local. És un acte en el que es lliuren distincions a diverses entitats i s’escull al millor esportista de Móra d’Ebre.
El primer any, la Penya va rebre el guardó per la seva trajectòria i aprofitant la celebració del seu trentè aniversari.
Així doncs en l’edició del 2015 es va nominar per representar a la nostra entitat a Jordi Porta Allende.
Quins han estat els guardonats?
Manu Usach Sancho ho fou en l’edició de 2016. Sobretot per la seva victòria als Campionats d’Espanya
Francesc Roca (fundador de l’entitat) ho fou en la del 2017.
En aquesta edició també es va retre un homenatge a titol pòstum a Baptista Garí Pedrola. Fou fundador i membre de la Junta que ens va deixar al 1996. El guardó li va ser lliurat a la seva filla Laura.
En l’edició del 2018, el nostre nominat fou Josep València.
Josep als seus més de 80 anys encara surt habitualment en bici.
Des de jove que practica aquest esport i va ser l’impulsor de que els seus fills Manolo i Jesús li seguissin les seves pases. Fou també el descobridor de Manu Usach.
Al 2019 el nostre candidat al guardó de la Festa de l’Esport fou Joan Campos Sastre.
Joan, fou fundador de l’entitat. Durant anys va col.laborar en l’organització de la Volta Ciclista a la Ribera d’Ebre i sobretot en la formació de joves ciclistes.







Mes recentment…
Al final de 2021 es va crear un grup d’enduro, format per un grup d’entusiastes al qui agraden les baixades vertiginoses i els salts. Compten també amb una equipació propia que podeu veure a l’apartat de la vestimenta de la Penya.
L’octubre de 2022 va inicia la seva activitat l’Escola de Ciclisme de la Ribera d’Ebre. Aquesta compta amb la col.laboració de la nostra entitat, el Club Cicloturista Móra la Nova i l’Ajuntament de Móra la Nova, que ens va cedir uns terrenys al Mas de la Coixa i on es va fer treballs de moviments de terres per deixar enllestit un circuit de BTT. Ara amb més d’un trentana de nenes i nens, alguns competeixen en curses escolars a la comarca i en d’altres arreu de Catalunya.


Està adreçada a nens d’entre 5 i 14 anys, el seu director és Manu Usach i en podeu consultar tota la informació aquí.